Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sólyom Anna - Macskabár - Nincs szükség hét életre - ebben az egyben is boldog lehetsz

3.290 Ft (3.133 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Nem értékelt
Gyártó: Partvonal Kiadó
Szállítási díj: 690 Ft
Várható szállítás: 2022. december 15.

Leírás

Nagore élete viszontagságosan alakul: szakított a barátjával, otthagyta a munkahelyét, és jó tíz év után visszaköltözött Barcelonába. Mivel nem tudja fizetni az albérletét, kis híján utcára kerül. Ekkor egy régi barát különleges munkahelyet ajánl neki: felszolgálót keresnek a Macskabárba, ahol délutánonként hét cica keresi gazdáját a betérő vendégek közt. Nagore egy kellemetlen gyerekkori élmény miatt retteg a macskáktól - helyzete azonban reménytelen, így végül egyhónapos próbamunkára szerződik.

Idővel a káosznak tűnő szituáció apránként meghatározó élménnyé alakul át: a Macskabár hét macskamestere a lány kezébe adja a boldogság művészetének kulcsait. A négylábúaktól tanult képességek - többek közt a derű, a koncentráció, az alkalmazkodás - sorsfordító hatást gyakorolnak Nagore életére.

Sólyom Anna Budapesten született, 2012 óta Barcelonában él. Filozófus, és az írás mellett testalapú stresszcsökkentő módszerekkel, mindfulnesszel és biodinamikus craniosacrális terápiával dolgozik. 2012-ben jelent meg magyarul Párnafilozófia című esszéje, spanyolul 2018-ban kezdett publikálni. A spanyol mellett hollandul és portugálul olvasható A mindennapi élet mágiájának kicsiny kurzusa (Pequeno curso de magia cotidiana) című kézikönyve, míg a Kapcsolódj vissza a testedhez (Reconecta con tu cuerpo) című írása idén jelenik meg cseh nyelven. A Macskabár (Neko Café) az első regénye, amely több mint 12 nyelven jelent meg Laura Stagno illusztrációival, többek között franciául, németül, görögül, olaszul és portugálul.


Idézetek a könyvből

„– Van egy fontos lecke, amit a macskáktól tanultam – mondta Yumi a kis bemutatási ceremóniát lezárandó. – Fogadd el magad olyannak, amilyen vagy, és akkor nem lesz szükséged mások jóváhagyására ahhoz, hogy jól érezd magad.”

„Kislánykora óta nyomasztották a vasárnapok. Ahelyett, hogy élvezte volna a szabadnapot, mindig attól szenvedett, hogy mindjárt hétfő lesz. A »negyedik x« félelmetes bejáratához közeledve ismét hatalmába kerítette ez a szorongás. A jelenlegi élete fényévekre volt a régi álmaitól.”

„– Egy előadáson egyszer azt hallottam, hogy a problémáink nagy része csupán luxuscikk. Mindenért nyugtalankodunk, pedig a legtöbbnek nincs semmi jelentősége. Tudod, a macskák remekül értenek ahhoz, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak.”

„A Kapucsínóval töltött órák során még egy fontos leckét megtanult: légy hű önmagadhoz! Felesleges energiabefektetés és felettébb kimerítő azon erőlködni, hogy másmilyennek látszunk, mint amilyenek vagyunk, vagy olyan érzelmeket színleljünk, amelyek nem a szívünkből fakadnak. Nagore elmélkedéseinek ezen a pontján a macska egy pillanatra kinyitotta a szemét. Mintha azt mondta volna: »Így van, tanítványom!«”

„Nagore arra jutott, hogy a hét jószág sokkal ügyesebb az elfogadás művészetében, mint ő maga. Egyikük sem büszkélkedhetett valami dicső múlttal, és mind egy szálig számkivetettek voltak: mégis úgy aludtak, játszottak, futkároztak, és incselkedtek egymással szüntelen, mintha nem lenne holnap. Olyasfajta életszeretetről tettek tanúbizonyságot, aminek ő kétségkívül híján volt.”

„Nem tudta kiverni a fejéből azt a kis imát, amely az újdonsült macska nyakörvén lógott. »Azt hiszem, mindig azokon a dolgokon akartam változtatni, amelyeket valójában csak el kellett volna fogadnom«, töprengett, és felgyorsította lépteit. Mintha önmaga elől menekült volna. Az utca zsivaja visszazökkentette a valóságba, és kellemes érzéssel gondolt vissza a kis fekete potyautas kiegyensúlyozottságára, akit szemmel láthatóan semmi sem billentett ki a lelki békéjéből. Ez volt a második lecke, amit egy macskától kapott: a nyugalom mindenekfelett. »Bárcsak én is ilyen volnék«, mondta, miközben minden alaposabb ok nélkül tovább sietett.”

„Rádöbbent, hogy nem sokkal korábban ő is olyan volt, mint egy ijedős macska. Egyetlen életet sem bírt megélni – nem mintha emberként több is a rendelkezésére állt volna.”

„– Úgy gondolom, olyannyira hozzászoktunk már a cselekvéshez, hogy a létezés művészetéről megfeledkeztünk. Márpedig a macskák ennek nagymesterei.”

„Egy jó könyv, egy forró tea és egy macska az ölemben... Hát kell-e más a földi boldogsághoz?”

„Mint egy macska, aki készen áll a vasárnapi sziesztájára, Nagore is végignyúlt a kanapén, és arra gondolt, hogy két dolgot képtelen megérteni. Az egyik: miért gyűlölte eddig a macskákat? A másik: és most már miért nem? Nem fért a fejébe. Ráébredt, hogy óriási meglepetéseket okozott számára a macskazárlat feloldása. Megfordult a fejében, hogy talán nem is a cicákat, hanem a korábbi énjét utálta: a mártírszerepet, a félelmeit, a negatív szokásainak és gondolatainak végtelen spirálját.”

„– Ennek a kis kópénak igaza van. A rugalmasság fél egészség! És nem csak a testre gondolok. A rugalmas elme a boldogság egyik alapfeltétele. A merevség az életöröm gátja. De tudod, ez a kétféle merevség összefügg – elmélkedett Yumi. – Mindaz, ami merev a fejünkben, a testünkben is megjelenik. Ezért aztán a test felszabadítása az első lépés ahhoz, hogy feloldozzuk a gondolatainkat.”

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény. Legyél te az első, aki véleményt ír a könyvről!

Paraméterek

Cím Macskabár - Nincs szükség hét életre - ebben az egyben is boldog lehetsz
Eredeti cím Neko Café
Szerző Sólyom Anna
Fordító Mester Yvonne
Kiadó Partvonal Kiadó
Oldalak száma 240
Megjelenés 2022. május 10.
Kötés Kartonált
ISBN 9786156058737
Méret 200 mm x 130 mm