Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Malkovics Tibor: Tömegkommunikáció és társadalom

960 Ft (914 Ft + ÁFA)
Menny.:db
Nem értékelt
Gyártó: Zsigmond Király Főiskola
Szállítási díj: 690 Ft
Várható szállítás: 2022. október 06.

Leírás

Malkovics Tibor: Tömegkommunikáció és társadalom

Minden tudományos diszciplínának megvannak a klasszikusai. Így van ezzel a kommunikáció tudománya is. Ráadásul paradox módon egyike azoknak a tudományoknak, amelyek a legrégebbiek és a legújabbak is egyben. Ez a kötet átfogó válogatást kínál a tömegkommunikáció néhány neves kutatójának fontosabb munkáiból. Az áttekinthetőség motiválta a szöveggyűjtemény szerkesztőjét az anyag összeállításkor, valamint az, hogy a Zsigmond Király Főiskolán folyó kommunikációelméleti képzés speciális igényeit kielégítve, olyan tankönyvet adjon a hallgatók kezébe, melyet haszonnal forgathatnak mind a művelődésszervező és humánerőforrás-menedzser, mind a nemzetközi kapcsolatok-szakreferens szakos hallgatók is. Lényeges szempontként került számításba a kommunikáció szak elindulása. A válogatásnál így nagy szerepet játszott, hogy a szakot megkezdőknek egyrészt lehetőségük nyíljon a többieknél mélyebben megismerkedni az adott téma szakirodalmával, másrészt viszont további stúdiumaik során is felhasználható anyag létrehozása volt a cél. Természetesen a szöveggyűjtemény egésze nem csak az ő igényeiket kívánja kielégíteni, hanem azokét is, akiknek az érdeklődését felkeltette a kommunikáció világában, a kommunikáció világáról való gondolkodás.
Mára közhely lett, hogy a tömegkommunikáció korszakában élünk. Ahogy Elliot Aronson A társas lény című bestsellerében írja: „Azt is mondhatjuk, hogy korunkat a tömeges meggyőzés törekvései jellemzik. Valahányszor bekapcsoljuk a rádiót vagy a tévét, kinyitunk egy könyvet, folyóiratot vagy újságot, valaki mindig nevelni akar bennünket, arról akar meggyőzni, hogy az ő áruját vásároljuk, hogy az ő jelöltjére szavazzunk, hogy azt tartsuk jónak, szépnek vagy igaznak, amit ő annak ítél." Ez a tendencia talán a reklámban válik a leginkább szembetűnővé. De ne felejtsük el, hogy - egyebek mellett - az amerikai mozifilmek is alkalmaznak a rekláméhoz hasonló eszközöket, gondoljunk csak olyan alkotásokra mint a Függetlenség napja című film is volt a '90-es években Ez a film, elemzők szerint a Clinton-kormányzat mellett folytatott burkolt propagandát testesítette meg.
A tömegkommunikáció tehát életünk (immáron a szó legvalódibb értelmében tolakodóan) szerves része, jelen van mindennapjainkban, családunk fekete báránya, akit szidunk, aki felett ítélkezünk, mindezt oly módon téve, hogy működéséről, alapvető mechanizmusairól még közel sem tudunk mindent. Hatása szerint egyszerre informál, közvetít mintákat és értékeket, valamint érvényesít érdekeket. Lényege legegyszerűbben azonban „nem a deklarált vagy éppen alkalmilag demonstrált értéknyilatkozatokban, állásfoglalásokban fogható meg, hanem a konkrét mindennapi gyakorlatban. A kinyilatkoztatott értékek álarcában érvényesített (...) gazdasági, politikai érdekekben. No és esetleg a hazugságokban, a csúsztatásokban, az értékek, felelősségek hiányában." A tömegkommunikációról szólva nem érdemes beérni a közhelyek ismételt sorolgatásával, vagy éppen a „hordozóeszköz" arisztokratikus elutasításával. Ugyanis nem csak a tömegkommunikáció lehet manipulált, hanem a róla szóló közbeszéd is.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény. Legyél te az első, aki véleményt ír a könyvről!

Paraméterek

Kiadó Zsigmond Károly Főiskola
Kiadás helye Budapest
Kiadás éve 2003
Kötés típusa Ragasztott papírkötés
Oldalszám 476 oldal
Nyelv Magyar
Méret 23 cm x 16 cm
ISBN 963-8630-11-6